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1. 	 I have seen the detailed. nott; of the Adviser to the Deputy Chairman, 
Planning Commission dated 12.01.2011. At the forefront of this note it has 
been pointed out that the first proviso to Section 42(2) has been;amended 
with effect from IS January 2007. In my opinion dated 7 December 2010 I 
had quoted the unamended proviso. The unamended proviso uses the 
word, "may," whereas the amended proviso uses the word, "shall." In my 
opinion, the note rightly points out' that the amended proviso has done 
away.with the option of providing open access prior to the elimination of 
cross subsidies. This, read with the :Fifth Proviso to Section 42(2) makes 
special provision for consumc;rs who require supply of electricity with the 
maximum power to be made *vailable at any time in excess of 1 lvI'\-V. For 
such consumers, the State Commission is obliged to provide open' access. 

2. 	 The reference in my earlier opinion to Section 42(2) (on the basis of the 
contentions of the Department of Power) does not'appear to have been 
appropriate to the issue of open access for consumers who require the 
supply of electricity of 1 il-fVV and above. The better vicw appears to be that 
Section 42(2) read with the First and, Fifth Proviso is a self contained code 
with regard to consumers \.yhorequire the supply of electricity of 1 MWand 
above. 

3. 	 In the premises, I reconsider my opinion dated 7 December 20lO and 
answer the query as follows: 

Q. 	 Whether a state regulatory commission can continue to regulate the tariff 
for supply of electricity to any consumer of 1 MW above. 

Ans. 	 No, for the reasons set out he;-einabove. 
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